BUKU PANDUAN/MOTIVASI/PARENTING

Bahan Bacaan Khas Untuk Ibu Bapa dan Guru

PMH11 : BUKU TERAPI JIWA QURANI

Hidup di dunia ini adalah ujian. Sebagai hamba Allah, kita tidak terlepas daripada ujian-Nya. Ujian ini bagi menguji tahap iman seseorang, sama ada diterima dengan reda atau menyalahkan takdir-Nya. Saat kita diuji, Allah mahu kita kembali kepada-Nya. Lalu Allah didik hati kita melalui kisah mereka-mereka yang berjaya melalui ujian sebelum kita. Semuanya tercatat di dalam …

PMH11 : BUKU TERAPI JIWA QURANI Read More »

BUKU NOTA PERBUALAN ARAB

Setiap kali kita travel mesti akan ada masalah utama yang terpaksa kita hadapi iaitu pertuturan….lagi2 kalau kita ke Negara Arab..nak bertutur dalam bahasa Arab tu bukan main payah. Apa yang perlu korang lakukan hanyalah baca, faham dan praktis!! Perbualan bersama rakan, cikgu di sekolah, bersiar-siar, di dalam pasaraya, cerita tentang masalah, pengalaman dan lain-lain…semua perbualan …

BUKU NOTA PERBUALAN ARAB Read More »

BUKU SIRAH TERAGUNG MUHAMMAD

“Sungguh, membaca buku ini umpama melihat secara langsung pengorbanan baginda SAW buat kita umatnya.” 🥰 KENAPA BUKU SIRAH TERAGUNG MUHAMMAD DIHASILKAN ? Buku ini diterbitkan untuk menceritakan Perjalanan Hidup Rasulullah SAW yang agung. Ianya lengkap dengan penceritaan hidup Rasulullah SAW dari sebelum kelahiran hingga detik-detik terakhir baginda. Isi yang sistematik dan berkronologi berdasarkan buku-buku perjalanan …

BUKU SIRAH TERAGUNG MUHAMMAD Read More »

KK06 – PANDUAN PENGAJARAN PENGURUSAN DIRI

BUKU PANDUAN PENGAJARAN PENGURUSAN DIRI 🌸 Mengandungi penerangan berkenaan panduan dalam mengajar kemahiran pengurusan diri kepada murid berkeperluan khas. 🌸 Menampilkan banyak teknik cerita sosial bergambar bagi memudahkan guru, ibu bapa atau ahli terapi carakerja dalam melaksanakan aktiviti pengurusan diri bersama murid berkeperluan khas dengan lebih berkesan 🌸 Gambar-gambar di dalam buku ini boleh digunakan …

KK06 – PANDUAN PENGAJARAN PENGURUSAN DIRI Read More »

KK05 – BUKU 100 AKTIVITI SCHOOL READINESS UNTUK MURID BERKEPERLUAN KHAS

BUKU 100 AKTIVITI “SCHOOL READINESS” UNTUK MURID BEKEPERLUAN KHAS. 🌺Buku aktiviti persediaan pembelajaran ini dihasilkan untuk memberi idea kepada ibu bapa dan guru dalam membuat aktiviti dan menilai tahap kemahiran anak-anak dari sudut persediaan ke sekolah. 🌺Terdiri dari 9 bahagian yang mana terdapat lebih dari 100 aktiviti yang terangkum di dalamnya. Antara bahagian itu ialah:1.Kemahiran …

KK05 – BUKU 100 AKTIVITI SCHOOL READINESS UNTUK MURID BERKEPERLUAN KHAS Read More »

KK04 – BUKU TEKNIK PERSEDIAAN SENSORI DALAM PENDIDIKAN KHAS

BUKU TEKNIK PERSEDIAAN SENSORI -Buku yang memfokuskan tentang segala aspek berkaitan masalah sensori.-Mengupas kepelbagaian sensori deria kanak-kanak serta mengajar teknik berkaitan intervensi sensori-Terdapat 7 jenis teknik persediaan sensori yang dipersembahkan dengan gambarajah langkah demi langkah untuk setiap perlaksanaan teknik persediaan sensori untuk kanak-kanak.-Teknik-teknik persediaan sensori yang terdapat di dalam buku ini:💮1.Memberus💮2. Tekanan sendi💮3.Urutan💮4.Sentuhan (tapping)💮5. Rangsangan …

KK04 – BUKU TEKNIK PERSEDIAAN SENSORI DALAM PENDIDIKAN KHAS Read More »

KK03 – BUKU STRATEGI PENGURUSAN TINGKAH LAKU MURID BERKEPERLUAN KHAS

📘”BUKU STRATEGI PENGURUSAN TINGKAHLAKU”📘 -Buku yang ditulis oleh puan Mahfuzah Zainol-Buku ini mempunyai cadangan tindakan guru jika berlaku tingklaku mencabar di kalangan murid bekeperluan khas di sekolah-Boleh juga digunakan oleh ibu bapa bagi mengawal tingkahlaku anak-ana-Antara perkara  yang dijelaskan dalam buku ini ialah ; BAGAIMANA MENGURUS TINGKAHLAKU❤Teknik ABC (Antecedent, Behaviour, Consequences)❤Strategi Reaktif dan strategi preventif …

KK03 – BUKU STRATEGI PENGURUSAN TINGKAH LAKU MURID BERKEPERLUAN KHAS Read More »

KK02 – BUKU INTERVENSI TERAPI CARAKERJA UNTUK MURID DISLEKSIA

BUKU INTERVENSI TERAPI CARA KERJA UTK MURID DISLEKSIA ✅Mengandungi penerangan berkenaan disleksia, simptom dan trait disleksia serta bagaimana diagnosis disleksia dijalankan. ✅Terdapat 5 teknik mengajar membaca dan mengeja untuk murid disleksia. ✅Intervensi Terapi carakerja yang dijalankan berkisar kepada konteks; Latihan diskriminasi kiri dan kanan Integrasi visual motor Kemahiran motor planning Permainan minda Intervensi kemahiran menulis …

KK02 – BUKU INTERVENSI TERAPI CARAKERJA UNTUK MURID DISLEKSIA Read More »

KK01 – BUKU KEMAHIRAN MANIPULATIF DALAM PENDIDIKAN KHAS

KEMAHIRAN MANIPULATIF DALAM PENDIDIKAN KHAS -Panduan dlm melaksanakan aktiviti pembelajaran kemahiran manipulatif. Terdapat 50 contoh aktiviti yang terdiri dari aktiviti kemahiran motor halus dan kasar. -Mempunyai penerangan bergambar sebagai panduan dlm mempraktikkan aktiviti kemahiran. -Terdapat fasa pemeringkatan dlm menjalankan aktiviti, juga disediakan senarai semak bagi melihat pencapaian anak. -Jumlah mukasurat :144. Tulisan Puan mahfuzah Zainol

BK112- Buku Suri Rumah Profesional : Jutawan di Rumah

Judul: “Suri Rumah Profesional: Jutawan Di Rumah” Buku ini adalah nukilan Hjh. Siti Nadzrah Sheh Omar, Mom No. 1 Malaysia. Beliau telah menulis buku BESTSELLER “Membina Keluarga PROFAZZ” dan “Membina Keluarga PROFAZZ 2”. Hjh. Siti Nadzrah atau lebih dikenali sebagai Ummi PROFAZZ telah berjaya mendidik 5 orang anak lelaki menjadi huffaz al-Quran dan pada masa …

BK112- Buku Suri Rumah Profesional : Jutawan di Rumah Read More »

BK113- Buku Wahai Ibu.. BERTABAHLAH

Judul: “Wahai Ibu…Bertabahlah” Menjadi seorang ibu bukan tugas yang mudah. Dialah IBU, dialah ISTERI, dialah ANAK dan dia jualah ASET UMMAH. Melaksanakan tanggungjawab ini pastinya akan berhadapan dengan pelbagai ujian dan cabaran. Kadang-kadang mampu dihadapi, namun kadang-kadang terduduk menangis jua. Inilah sebuah motivasi buat para ibu yang sedang berjuang di medan realiti sebagai pembakar semangat …

BK113- Buku Wahai Ibu.. BERTABAHLAH Read More »

BK111- BUKU STUDY LEPAK RESULT GEMBAK

Judul: “Study Lepak Result Gempak” Karya STUDY LEPAK RESULT GEMPAK merupakan sebuah perkongsian pengalaman 5 beradik Professional Huffaz (PROFAZZ) yang berjaya dengan cemerlang dalam bidang akademik. Disampaikan dalam bentuk tip, teknik serta cerpen secara santai dan menarik. Penulis: Aiman PROFAZZ, Dr Syamil PROFAZZ, Dr Irfan PROFAZZ, Farhan PROFAZZ dan Suhayl PROFAZZ Penerbit: PROFAZZ Media Sdn …

BK111- BUKU STUDY LEPAK RESULT GEMBAK Read More »

BK110-BUKU 10 TEKNIK HAFAZAN PROFAZZ

Judul: “10 Teknik Hafazan PROFAZZ” Buku “10 Teknik Hafazan PROFAZZ” ini terhasil dari gabungan idea 5 beradik PROFAZZ (Professional Huffaz) yang memiliki latar belakang pendidikan hafazan yang berbeza. Ianya terbit setelah teknik ini didedahkan melalui program Jelajah PROFAZZ di serata Malaysia dan mendapat pelbagai testimoni positif. Bagi merealisasikan hasrat melahirkan seramai mungkin PROFAZZ di Malaysia, …

BK110-BUKU 10 TEKNIK HAFAZAN PROFAZZ Read More »

Bk109- Membina keluarga PROFAZZ JILID 2

Judul: “Membina Keluarga PROFAZZ 2” Buku ini merupakan sequel dari buku BESTSELLER “Membina Keluarga PROFAZZ” nukilan Mom No. 1 Malaysia, Siti Nadzrah Sheh Omar yang menceritakan pengalaman 30 tahun seorang ibu mendidik 5 orang anak lelaki menjadi huffaz al-Quran dan dalam masa yang sama mereka berkerjaya dalam pelbagai bidang profesional seperti peguam, doktor, pengurus syarikat …

Bk109- Membina keluarga PROFAZZ JILID 2 Read More »

BK108-BUKU MEMBINA KELUARGA PROFAZZ

Judul: “Membina Keluarga PROFAZZ ” “Buku ini menceritakan pengalaman 30 tahun seorang ibu mendidik 5 orang anak lelaki menjadi huffaz Al-Quran dan dalam masa yang lama mereka juga memiliki bidang kerjaya profesional masing-masing seperti doktor perubatan, peguam, pengurus syarikat dan jurulatih motivasi. Pengalaman-pengalaman ini dihimpunkan dalam sebuah naskhah wajib baca ”20 Tip & Rahsia Membina …

BK108-BUKU MEMBINA KELUARGA PROFAZZ Read More »

PD01-40 SOAL JAWAB MENYEMAI IMAN ANAK

40 SOAL JAWAB MENYEMAI IMAN “Ayah, Allah kat mana?” “Ibu, macammana adik ada dalam perut ibu?” Biasa dapat soalan ‘pelik’ dari anak-anak dan tak tahu nak jawab macammana? Nak jawab tak tahu, tak jawab rugi pula. Sedangkan inilah peluang keemasan untuk kita berinteraksi dengan anak sekaligus boleh menyemai iman mereka. Menjawab soalan anak ni penting …

PD01-40 SOAL JAWAB MENYEMAI IMAN ANAK Read More »

BP02 : BUKU KUCIUM HARUMAN SYURGA (KCHS)

APA FAEDAH YANG AKAN ANDA PEROLEHI DARI BUKU INI? • Memahami betapa hebatnya Allah menjadikan manusia yang fizikalnya sama seperti kita tetapi bagaimana dia menyusun kehidupannya dengan sangat baik untuk mendapatkan Taqwa. • Menginsafi bahawa kehidupan ini benar-benar pinjaman dan kita akan kembali kepada Allah. • Motivasi bagaimana untuk menjadi isteri yang solehah yang penyejuk …

BP02 : BUKU KUCIUM HARUMAN SYURGA (KCHS) Read More »