Jom baca 8 Tips Melatih anak anak berpuasa

Jom baca 8 Tips Melatih anak anak berpuasa

Ramadhan dah nak datang..Ibu ayah sudah buat persediaan untuk anak anak ? Jom baca 8 Tips Melatih anak anak berpuasa

Hai dan Assalamuaaikum ibu ayah semua….InsyaAllah lagi 18 hari lagi akan ada tetamu duduk bersama kita selama sebulan. Sedia dah ke kita untuk ramadhan tahun ini? Macam mana dgn anak-anak kita?

Apa Persediaan kita untuk anak-anak menjelang ramadhan ini? Nak tahu??

Sebelum itu JOM DOWNLOAD BAHAN AKTIVITI ANAK UNTUK RAMADHAN..

Klik DOWNLOAD

Klik Sini Untuk DOWNLOAD RAMADHAN PRINTABLE

Jom Follow Kelas Online ”8 TIPS MELATIH ANAK-ANAK BERPUASA (Persediaan Ibu Ayah untuk anak-anak menjelang ramadhan)”

Video : Ramadhan dah nak datang..8 Tips Melatih anak anak berpuasa SIRI 1

https://youtu.be/IXKPDMMIMAg

Video : Ramadhan dah nak datang..8 Tips Melatih anak anak berpuasa SIRI 2

https://youtu.be/cNOsjQVD7e4

Video : Ramadhan dah nak datang..8 Tips Melatih anak anak berpuasa SIRI 3

https://youtu.be/QPcFi_PgV34

8 Tip Latih Anak Berpuasa di Bulan Ramadhan

1. Latih solat dulu

Fahamkan anak terlebih dahulu bahawa solat mesti dilaksanakan dulu sebelum puasa.

2. Storytelling tentang puasa.

Bercerita dengan anak tentang puasa seperti menggunakan buku cerita, bercerita melalui kraf, membawa anak ke masjid sambil bercerita dan sebagainya.

3. Latih puasa secara berperingkat.

Latih beberapa jam dahulu untuk hari pertama. Tambah jam dan kemudian hari. Dengan cara ini anak akan lebih bersedia.

4. Sediakan aktiviti yang menarik

Sediakan aktiviti yang menarik supaya anak kekal mood puasa dan dapat melekakannya seperti mewarna, melukis, puzzle, jurnal ramadan dan sebagainya.

5. Hidang makanan kegemaran semasa sahur dan buka

Anak pasti lebih bersemangat untuk berpuasa jika kita menyediakan makanan kegemaran mereka. Pastikan juga berkhasiat!

6. Lewatkan waktu bersahur

Selain memastikan anak tidak cepat hilang tenaga kerana bangun terlalu awal, melewatkan puasa juga akan mengelakkan anak tidur semula.

7. Boleh buka tapi…

Jika anak tak mampu puasa, izinkan dia berbuka tapi cuba kekalkan mood puasa. Contohnya: Boleh minum sikit tapi sambung puasa ya.

8. Puji dan Reward.

Berilah pujian kepada anak jika dapat mencapai target puasa. Jika mahu reward, terpulang di atas kemampuan dan ketetapan masing-masing.

RAMADHAN BAKAL MENJELMA,ADAKAH IBU AYAH DAH BUAT PERSEDIAAN AKTIVITI SEPANJANG RAMADHAN NANTI?

Mesti ramai ibu ayah kat luar sana dah start nak melatih anak kita berumur 4-7 tahun berpuasa kan?
“kakak puasa setengah hari je harini ye” -kata ibu ..
Itu ada langkah permulaan kita untuk latih anak-anak betul?

Tapi,adakah anak kita faham apa itu puasa? Selain latih mereka berpuasa, perkara apa lagi yang kita boleh sediakan untuk anak2? Ha mesti baru terfikir kan?🤭

Jadi, apa tunggu lagi? Jom ajar anak dengan menggunakan Pakej Persediaan Ramadhan

WAJIB dapatkan pakej ini kerana

-Menanam kecintaan anak terhadap Ramadhan

-Menanam kecintaan terhadap Al-

-Mengetahui kelebihan dalam bulan Ramadhan

Menulusuri peristiwa penting yang berlaku di bulan Ramadhan

Kami berikan free gift buku aktiviti jawi dan 3 poster Alif Ba Ta

Nak puasa lebih bermakna? Jom dapatkan Pakej Persediaan Ramadhan sekarang juga daripada Agen VIP Mommy Happy..sekarang tauuu

https://youtu.be/dTHfldZdl4A

Selamat berpuasa semua.

Close Menu