Bagaimana PERSEDIAAN Syawal mampu MENDIDIK diri kita dan keluarga kita menjadi insan yang berakhlak mulia.

Bagaimana PERSEDIAAN Syawal mampu MENDIDIK diri kita dan keluarga kita menjadi insan yang berakhlak mulia.

Pernah kita terfikir bagaimana Hari Raya Aidilfitri ni boleh MENDIDIK kita menjadi manusia yang lebih baik? Contoh.. Anak anak kita beraya ke rumah sanak saudara tidak hanya semata mata mahu duit Raya tapi ikhlas mahu menziarahi sanak saudara

Untuk merapatkan ukhuwah.. Di musim Raya ni, kalau tak jaga mulut dan tak jaga hati takut banyak pula dosa kita buat kan.. Mungkin dosa mengumpat atau dosa mengutuk.. Nauzubillah semoga dijauhkan kita daripada sifat terkeji ni..

Jom kita ketahui tips-tips semasa beraya.

TIPS BERAYA DENGAN ANAK KECIL

TIPS 1  PERSIAPAN DIRI MENTAL & FIZIKAL

  • Sentiasa bersedia dan positif – sentiasa tenang dan senyum walau dalam tekanan.
  • Bagaimana ingin tenang – belajar breathing technique, amal Al Fatihah, sibukkan diri
  • Fokus pada kelebihan diri dan sumbangan yang dapat diberi kepada keluarga semasa balik raya – pakar masak maka tolong masak, pakar kemas rumah maka tolong kemas rumah,
  • Menjaga kesihatan diri – lebih-lebih lagi kesihatan mental
  • Niat pulang raya kerana Allah. Mencari redha Allah. Hati akan lebih tenang

TIPS 2  PERSIAPAN ANAK MENTAL DAN FIZIKAL

  • Jika anak masih bayi – pastikan kelengkapan semua siap sedia
  • Mudahkan orang lain, inshaAllah Allah mudahkan untuk kita – contohnya jangan tinggalkan pampers yang sudah digunakan begitu sahaja.
  • Stok makanan anak sangat penting
  • Stok ubat pun sangat penting
  • Untuk anak yang lebih besar – sentiasa bercerita/berbual. Sentiasa nasihat anak. Contoh – sentiasa jadi anak yg baik ketika ziarah, hormat tuan rumah

TIPS 3 RANCANG CUTI DAN PERJALANAN

  • Rujuk artikel saya di sini :
  • https://www.keluarga.my/bila-raya-anak-buat-hal-rumah-orang-pening-kepala-dibuatnya-wanita-ini-kongsi-6-tip-handle-anak-musim-raya/

TIPS HANDLE ANAK MASA RAYA

TIPS 1

  • Duduk lah sama-sama dengan suami rancang perjalanan hari raya kita. Nak raya mana dulu. Nak tidur mana. Berapa lama nak raya. Ingatlah bahawa kita beraya dengan mahkhluk kecil. banyak ragam, banyak cerita. Rancang perjalanan dan raya kita inshaAllah kita lebih mudah handle anak

TIPS 2

  • Anak-anak 4 tahun ke atas: Anak-anak umur begini senang je sebenarnya nak handle jika kena gayanya. Masa merancang raya tu, ajak diaorg sekali. Cakap, berbual, komunikasi dengan diaorg. InshaAllah diaorang akan faham. Ingat – kunci perhubungan anak-ibubapa adalah komunikasi yang baik.

TIPS 3

  • List kan do’s & donts’ kepada anak-anak 4 tahun ke atas ni. Terangkan kepada mereka. Cakap dengan nada tegas tapi still mesra. Cakap yang kamu semua kena bersikap baik supaya raya kita enjoy dan happy-happy sahaja. Kalau ada benda yang korang nak marah, cakap dengan Ummi dulu. Faham dak? hihihi

    Contoh:
    Cakap elok-elok
    2. Duduk elok-elok
    3. Minta izin kalau nak sesuatu
  • Pengalaman saya handle anak-anak sebegini, bila kita beritahu awal, faham kan mereka, bagi penerangan, mereka akan lebih mudah di handle daripada sikap kita yang tak mahu bercakap, tak nak komunikasi dengan anak, sebab kita rasa anak tak akan faham. Itu sangat silap!

TIPS 4

  • Bagi anak-anak yang bawah 4 tahun – Ini sedikit mencabar sebab mereka masih kecil. Kurang faham. Tak boleh tolerate. Ego sentricnya tinggi. Nak berebut saja. Tak boleh orang ambil barang dia. Jadi kita sebagai mak ayah kena extra peka, extra observant, extra careful. Ayah jangan buat-buat tak nampak, buat-buat tak dengar. Tak yah nak jadi YB sangat, bual-bual lama sangat sampai mak seorang saja yang layan anak yang mengamuk. Mak pula, tak yah nak gosip lebih sangat, anak tu dah ada bunga-bunga mengamuk, kita kena bertindak pantas.

TIPS 5

  • Bila anak mengamuk, apa nak buat? – 1st kalau dari mula kita dah nampak bunga-bunga kemengamukan tu lagi senang kita nak handle. Tapi kalau lambat agak sukar. So, macam saya cakap tadi, kita jangan sikit pun lepas pandang. kita extra sensitif dengan pergerakan anak. Bila nampak anak start nak mengamuk, terus cuba pujuk dia. Bawa dia ke tempat yang lebih selesa dan lapang.Bawalah keluar rumah sekejap. Ajak tengok burung terbang ke, lori lalu lalang ke….janganlah pujuk dari jauh. Atau harap orang lain nak pujuk anak kita. Kita lah kena proaktif.

TIPS 6

  • Bagi mengelakkan anak mengamuk dengan mudah, bawalah mainan kesukaannya atau buku kesukaannya. Bawa snack dan air. Pastikan anak makan. Dia kenyang. Baju yang dia pakai sesuai dengan dia. Tak panas. Semua ni sangat penting walaupun nampak remeh.

TIPS 7

  • Beraya mengikut kemampuan anak kita. Ya kita ni orang dewasa, kita kuat. Kita tahan sabar. Kita ni tahan penat. Tapi anak kita kecil lagi. Sebab tu perancangan raya tu tadi sangat penting.

    Kalau konvoi macamana?

    Pandai-pandailah kita. Minta izin tenangkan anak dulu ke. Bincang elok-elok dengan peserta konvoi ke. Kita pun tengok-tengok lah anak orang lain. Kalau anak orang lain dah mengamuk, offerlah untuk bantu atau rehatlah sekejap ke macamana kan.

TIPS 8

  • Nak jaga anak ke nak tolong kat dapur? – 1st sekali, bagi anak tu kat suami. Kita nak tolong kat dapur ni. Suami mesti faham punya kan? Kalau suami tak dapat jaga, bawalah anak tu sekali kat dapur. Selagi anak ok, selagi tu lah kita tolong kat dapur. But by the time dia dah mula mengamuk ke nak menyusu ke, saya rasa mak/mak mertua, ipar duai pasti akan faham betul tak? Sebab dari mula kita cuba membantu. Bukan terus menyorok dalam bilik. Apa yang penting???? Ya….Kerjasama 🙂

KESIMPULAN

  • Siap sedia dari segi mental dan fizikal jika beraya dengan anak kecil. Sediakan pelbagai persiapan lengkap untuk anak seperti susu, makanan, pampers,pakaian, mainan dan lain-lain.

  • Ketika beraya dengan anak kecil selalu la pesan atau nasihat apa yang patut mereka lakukan ketika pergi ke rumah orang.

  • Sentiasa mengawasi pergerakan anak-anak ketika beraya untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku.

  • Khaskan satu beg khas mengandungi pelbagai alat bahan bantu mengajar atau mainan untuk anak-anak. Senang bawa ke mana-mana untuk elak bosan, elak gaduh, elak mengamuk atau jadi ‘ubat penenang’ anak ketika pulang beraya.
Close Menu