PO04-DAM ARAB

PO04-DAM ARAB

✅Berwarna warni dan sangat menarik
✅ Penuh dengan Unsur pembelajaran
✅ Menyeronokkan sebab boleh main bersama dadu
✅ Boleh belajar mengenal perkataan dalam Bahasa Arab
✅ Bersaiz sangat besar iaitu 609 mm x 609 mm ( saiz 2 kaki x 2 kaki)
✅KALIS AIR kerana diperbuat daripada material Tarpaulin ( material biasa digunakan pada bunting)
✅ Tahan lasak dan tak koyak serta tahan lama dan lipat banyak kali pun takde masalah
✅ Sesuai digunakan untuk 2-6 orang pemain
✅ Boleh buat aktiviti kuiz dan teka objek..Jawapan disediakan dalam bentuk Video
✅ Percuma Video Panduan Pembelajaran disediakan
✅ Percuma 2 buah DADU bersaiz 1.4cm X 1.4cm
✅ Percuma 6 buah Dam

✅Berwarna warni dan sangat menarik
✅ Penuh dengan Unsur pembelajaran
✅ Menyeronokkan sebab boleh main bersama dadu
✅ Boleh belajar mengenal perkataan dalam Bahasa Inggeris
✅ Bersaiz sangat besar iaitu 609 mm x 609 mm ( saiz 2 kaki x 2 kaki)
✅KALIS AIR kerana diperbuat daripada material Tarpaulin ( material biasa digunakan pada bunting)
✅ Tahan lasak dan tak koyak serta tahan lama dan lipat banyak kali pun takde masalah
✅ Sesuai digunakan untuk 2-6 orang pemain
✅ Boleh buat aktiviti kuiz dan teka objek..Jawapan disediakan dalam bentuk Video
✅ Percuma Video Panduan Pembelajaran disediakan
✅ Percuma 2 buah DADU bersaiz 1.4cm X 1.4cm
✅ Percuma 6 buah Dam
✅ Percuma DIY kad imbas berbentuk poster saiz A3

 

Harga RM25.00

 

 

Testimoni 1: Anak anak murid sekolah rendah sedang melakukan aktiviti “sebut,teka dan warna’ huruf hijaiyah dengan menggunakan Poster Wow Alif Ba Ta

Testimoni 2 : “Poster Wow Alif Ba Ta memmbantu anak anak PASTI ingat 3 huruf                                                    secara rawak”

                                                       Testimoni 3               

                  Testimoni 3: “Jenis kalis air dan tak mudah koyak”                               

                                                Testimoni 4

testimoni 5

testimoni 6 : Anak-anak pemulihan semakin berminat belajar dengan adanya poster wow alif ba ta ni.

testimoni 7 

testimoni 8 : cikgu repeat beli poster wow alif ba ta untuk anak murid 

testimoni 9 

PERKONGSIAN PENGGUNA POSTER WOW ALIF BA TA

Selesai permainan untuk hari ni. Hari ni semua kelas yang baba masuk baba bagi main Dam Huruf.haha..

Baba gunakan Poster Dam sebagai tapak asas permainan ni. Bahan-bahan lain baba buat DIY je.

Dalam set Poster Dam ni memang lengkap dengan dua buah dadu dan enam buah dam, tapi disebabkan ianya melibatkan satu kelas, pemainnya ramai. Jadi baba pecahkan murid satu kelas tu menjadi 3 atau 2 kumpulan ikut kesesuaian jumlah murid kelas tu.

Poster Dam ni sebenarnya boleh dimainkan dalam 5 ke 6 orang sahaja. Tapi baba nak libatkan penglibatan kelas, semua murid terlibat, jadi baba buat kaedah pecahkan kepada 3 atau 2 kumpulan la.

Buah dadu baba buat guna kotak. Setiap muka dadu tu baba letakkan icon cute-cute warna-warni.

Buah dam pula baba buat dengan penutup botol air mineral yang saiz 5 liter tu. Di bawahnya baba gamkan glue stick dengan magnet supaya boleh lekat pada whiteboard. Dan di depan penutup tu baba tampalkan dengan gambar Spiderman, Iron Man dan Captain America. Bagi murid teruja sikit dengan superhero ni (boleh tengok gambar di bawah)

Ni langkah-langkah permainan Dam Huruf Hijaiyah tadi:-
1) Murid-murid dibahagikan kepada 3 atau 2 kumpulan mengikut kesesuaian jumlah murid dalam kelas.

2) Kumpulan cabut undi bagi menentukan kumpulan yang mana akan mulakan permainan. Bagi 2 kumpulan sahaja, baba minta ketua kumpulan one two jus je.

3) Setiap kumpulan diberi pilihan memilih superhero yang mana. Sama ada nak Spiderman ke, Iron Man ke atau Captain America.

4) Kumpulan satu jalan. Murid pertama dalam kumpulan satu perlu membuat lontaran buah dadu. Kemudian buah dam digerakkan oleh murid tersebut mengikut bilangan icon cute pada permukaan dadu yang dilontar.

5) Apabila buah dam berhenti pada petak huruf Poster Dam, baba minta murid tadi sebutkan huruf dan jawab soalan yang akan baba berikan.

Senarai soalan telah baba sediakan. Soalan yang baba sediakan semuanya berkait dengan pelajaran hari ni, jika waktu jawi, jawilah soalannya. Jika waktu Quran, Quranlah soalannya.

Contoh soalan Quran, “sebutkan kalimah tersebut dan cerakinkan”..”tuliskan kalimah yang saya sebutkan”…”sambungkan huruf-huruf ni menjadi kalimah yang sempurna dan bacakan”

6) Jika murid dapat jawap dengan betul, kumpulan tu dapat 2 markah. Jika murid tu aku dapat jawap, dibantu oleh rakan kumpulan, betul jawapannya maka kumpulan tu dapat 1 markah. Jika soalan tadi dijawab salah, dapat 0 markah.

Alhamdulilah, nampaknya murid-murid enjoy.

Terima kasih ✌😊
Selamat Berkongsi!!

CREDIT : FB AMZARI ZHARFAN