Nak Mula Mengajar Anak Membaca ? Bagaimana mahu bermula mengajar anak membaca dengan berkesan ?

Nak Mula Mengajar Anak Membaca ? Bagaimana mahu bermula mengajar anak membaca dengan berkesan ?

Assalamu’alaikum wrt wbt

Ibu ayah hebat sekalian,
Bagaimana anak-anak kita pagi ini? Sihatkah mereka ?

Pergi tadika dan taska dalam keadaan gembirakah mereka pagi ini ?
Kami doakan kita semua menjadi ibubapa yang paling membahagiakan untuk anak anak kita

Ibu ayah ,
Pernah dengar anak kita menyanyi?
Lagu ABC, 1 Little 2 Little 3 dan banyak lagi lagu yang dia hafal tanpa perlu melihat kepada skrip/nota?
Hebat kan otak anak anak kita ?
Pernah lihat anak kita begitu alert dan aware, bila
dia nampak kereta di atas jalan?
Dia tahu itu kereta BMW, Proton, mahupun Mercedez tanpa perlu mereka hadir ke kelas untuk mengenal jenis kereta! Betul kan?
Hebatnya otak yang Allah cipta untuk anak kita.

Pernahkah kita lihat betapa hebatnya anak kita yang baru umur 2 atau 3 tahun pun sudah boleh tiru cara solat, tanpa perlu kita hantar mereka ke kelas atau sampai mahu pegang rotan untuk mereka solat.
Mereka hanya lihat dan dengar. Dan mereka akan tiru
Begitu juga hebatnya seorang bayi, hanya dengan deria baunya sudah boleh kenal ibunya.
Apabila sudah besar sedikit, jika ditinggal maka menangislah dia. Dia tidak perlu kepada kelas mengenal ibu. Tetapi itulah kurniaan Allah kepada seorang bayi.

Tapi sangat sedikit dari kita yang bersyukur anak kita sangat bijak dan cerdik.
Masih lagi membezakan dan merendahkan anak sendiri. Masih ada lagi yang marah-marah kerana masih tidak boleh baca dan mengira.

Sangat sedikit dari kita yang benar-benar memanfaatkan kebijaksanaan mereka.
Ransangan tidak diberikan secukupnya sehingga apabila mereka sudah semakin membesar, maka sudah sukar untuk kita mendidik mereka.

Ibu ayah, Anak kita sangat hebat.
Mereka tidak perlu kelas intensive untuk tahu menyanyi, menangis, mengenal, meminta dan marah. Mereka belajar dari deria penglihatan, pendengaran, bau dan rasa.

Di mana mereka belajar?
Dengan siapa mereka belajar?

Sudah tentulah daripada kita sebagai ibu bapa dan belajar dengan memerhati apa sahaja yang berlaku dalam rumah kita.

Ramai yang bertanya kepada saya. Mengapa anak saya asyik hafal lagu abc saja tapi tak kenal- kenal huruf abc… Dah umur 4 tahun pun masih tak kenal.

Ibu bapa yang disayangi Allah.

Menghafal adalah satu proses. Jadi jangan nafikan proses itu. Jangan perlekehkan kebolehan anak anda yang kuat menghafal. Dia hafal lagu ABC, itu satu kejayaan buat dia. Raikan!

Jadi, bila dia nak kenal abc ?
Macamana dia nak kenal?

Bila dia nak kenal – bergantung kepada anda, sebagai ibu dan juga guru untuk memperkenalkan.
Mustahil dia akan kenal sendiri tanpa kita tunjuk mana A mana B.

Jadi, mainkan peranan kita sebagai ibu dan bapa.
Sambil anak kita menyanyi ABC, kita tunjukkan flashcards ABC.

Slowdown the ryhmes of the song.
A….B…..C…..ok stop.
Minggu ini kita belajar A sampai C sahaja dulu.

Minggu kedua E sampai G. Begitulah seterusnya.

Lihat bagaimana dia belajar.
Visual kah….Audio kah…Kinestetik kah?

Ingat kata-kata saya ini. Kenali cara belajar anak anak kita

Membaca itu satu proses yang panjang. Ia sangat kompleks. Ia tidak datang secara natural. Anak perlukan ransangan dan bantuan.

Bantu anak kita.

Sayangi mereka.

Hargai mereka.

Raikan kejayaan mereka walaupun sedikit.

Selamat mendidik dengan kasih sayang!

#NotaParentingPuanAshikinHashim
#KelasOnlineGengMommyHappy
#JadilahIbuBapaYangMembahagiakan
#AlhamdulillhSyukurYaAllahBerikanKamiKeluarga

Saya nak share satu video dulu sebelum mula kelas dan satu poster berkenaan membaca dan bagaimana untuk merangsang membaca.

Jadi ibu-ibu boleh tengok dan hadam dulu video ni

TIPS MERANSANG DAN MENGAJAR ANAK MEMBACA AWAL

Tips 1 : Ransang dari Bayi Lagi

-Pentingnya ransangan sejak anak dilahirkan ibu ayah memainkan peranan seperti ayah akan mengazankan atau iqamah anak dan ibu pula akan menyusukan anak.

– Kerana suara ayah , sentuhan ayah dan ibu adalah rangsangan untuk anak.

– Rangsangan ini penting supaya anak dapat persekitaran yang positif kerana melalu sentuhan dan rangsangan positif akan membantu anak belajar membaca.

-Berdasarkan video yang pertama  adalah kajian tentang  betapa pentingnya rangsangan yang baik kepada anak.

Tips 2: Baca buku kepada anak seawal mungkin

– Ibu ayah boleh merutinkan membaca buku untuk anak setelah ibu dan anak telah stabil selepas ibu dah selesai tempoh berpantang. Ibu ayah dah boleh buat rancangan untuk anak setiap hari.

Mengikut kajian anak-anak sedia untuk membaca apabila ibu ayah sekurang-kurangnya telah membacakan buku selama 1000 jam.

Anak-anak yang berumur 2 tahun ke bawah jangan dedahkan kepada gadjet kerana umur 2 tahun ke bawah anak memerlukan rangsangan direct atau berterusan daripada ibu ayah.

Anak-anak perlukan sentuhan, urutan dan mendengar suara ibu ayah dan sentiasa berkomunikasi dengan anak-anak.

-Ada satu kajian yang telah dilakukan di Afrika , ada 2 kumpulan bayi yang terlibat iaitu kumpulan bayi pertama telah di bacakan buku sejak dari bayi lagi dan pada umur  5 tahun anak-anak dah boleh membaca buku walaupun tak lancar. Manakala kumpulan bayi kedua tidak langsung di bacakan buku dan tidak ada rangsangan dan selepas 5 tahun anak-anak yang tidak dibacakan buku dan tidak di rangsang dengan baik sangat lambat membaca.

– Untuk bacakan anak buku tidak perlu ibu ayah pergi kursus. Masa anak tengah makan,masa tengah menyusu,sebelum tidur atau anak tengah bermain boleh bacakan mereka buku. Sebenarnya ini adalah masa yang sesuai untuk ibu ayah bonding dengan anak-anak.

Tips 3 :  Jangan cakap pelat dengan bayi

– Untuk anak pandai baca keywords dia ialah anak mesti pandai bercakap. Kalau dia tidak keluar suara macam anak nak belajar membaca.

– Ibu ayah perlu on track dengan anak punya development progress. Adakah anak tunjuk perkembangan yang baik, adakah anak mengeluarkan bunyi ,mengeluarkan perkataan ketika umur-umur tertentu.

– Ibu ayah boleh cek dengan buku pemeriksaan anak untuk tahu turutan yang anak patut capai pada umur mereka.

– Umur anak 2 tahun jika masih tidak lagi berkomunikasi  atau tidak mengeluarkan perkataan ibu ayah perlu jumpa dengan doktor atau therapist.

-Bila bercakap dengan anak jangan bercakap dengan bahasa bayi sebagai contoh “nak cucu ye?”, “nakmamam ye?”.

-Elakkan daripada bercakap bahasa bayi kerana sejak kecil anak telah menerima kota kasa, perkataan yang mereka dengar.

Tips 4 :  Berkomunikasi  dengan Bayi sekerap mungkin

– Ibu Ayah perlu bercakap dengan bayi walaupun bayi belum boleh bercakap.

– Masa anak bayi lagi ibu ayah perlu sentiasa berinteraksi dengan anak kerana otak anak-anak sangat hebat dan anak boleh serap apa yang di dengar dan rasa melalui sentuhan.

-Jika anak selalu dengar apa yang ibu ayah cakap anak akan menguasai banyak perkataan,bunyi dan mudah untuk anak untuk belajar membaca di sekolah nanti.

– Kebanyakkan anak yang lewat bercakap disebabkan ibu ayah kurang berinteraksi dengan anak-anak dan banyak terdedah dengan gadjet.

– Ramai ibu ayah risau anak menghafal tapi tak paham, tapi sebenarnya hafal ni adalah proses awal  untuk anak belajar membaca.

Saya kongsikan cara saya ajar anak baca.

Guna blocks, mainan dia, whiteboard kecil.

Tak semestinya guna buku sahaja

Flashcards – pelbagaikan cara penggunaan.

Bila tengok gambar ni kita boleh aplikasikan pada FLIP CARD WOW juga.

Contoh ajar suku kata ‘ba’. Minta anak sebut kemudian minta dia pilih flashcard dan tulis di whiteboard.

Jadi kita libatkan semua senses dia. Dia visualize, dia dengar (auditory), dan dia bergerak.

Soalan : Betul ke anak lelaki lagi lambat membaca berbanding anak perempuan?dan fokus belajar pun sangat pendek.

Soalan yang sangat baik.

Gambar-gambar yang saya tunjuk tadi satu contoh aktiviti utk anak yang belajar secara kinestetik (bergerak). Jangan statik satu tempat baca buku sahaja.
 
Sama seperti soalan tadi. Banyak kan exercise tangan seperti merangkak, angkat barang utk kuatkan tangan dia. Sebab muscle anak masih lemah lagi.

Kebanyakan begitu puan tapi ada juga yang sebaliknya. Tapi untuk fokus anak biasa paling lama utk dia belajar membaca 15-30 minit. 30 minit tu dah max sangat.
Dengan konsistensi inshaAllah dan pelbagaikan cara mengajar. Jangan tumpu pada buku sahaja.
Pelbagaikan cara. Mungkin guna flashcard, mini whiteboard, blocks, flip card wow… Jangan tumpu pada satu material sahaja. InshaAllah
 
Betul puan kata. Sebenarnya perkembangan bahasa bukan terus anak boleh cakap dengan betul.

Ianya berlaku secara berperingkat. Dan cara untuk betulkan anak cakap sangat mudah iaitu seperti yg puan kongsikan – banyakan bercakap dengan anak. InshaAllah anak boleh
Ini pun boleh. Puan improvise lekat sticker suku kata atas blocks.

SOALAN : 

Apakah langkah pertama yang perlu dibuat untuk mula mengajar anak membaca..saya tak tahu macam mana saya nak mulakan..bantu saya cikgu..anak saya dah masuk umur 5 tahun

Jawapan : 

Ibu ayah hebat sekalian, Percayakah jika saya katakan proses membaca sebenarnya bermula sejak bayi lagi.

Berikan rangsangan seawal mungkin iaitu sejak dari bayi lagi.

Rajin Bercakap dan berinteraksi dengan anak.

Ingat Ibu Ayah hebat sekalian, Anak yang sudah pandai bercakap baru mudah nak belajar membaca..

Jadi pastian anak anak kecil kita pandai bercakap sekitar umur 3 tahun

Jika anak lewat bercakap – umur 2 tahun masih tak keluar butir perkataan dan berlanjutan sehingga 4 tahun maka buatlah screening dan jumpa pakar ya

Ibu Ayah juga boleh bacakan buku untuk anak untuk tingkatkan kosa kata anak. Selalu bercerita dan berbual dengan anak.

Bagus dapatkan Pelbagai jenis Buku Cerita dengan HQ Mommy Happy…ada Buku Cerita Aman dan Amin, ada buku Cerita How About You Series dan banyak lagi pilihan buku cerita yang best best



Perkenalkan Kaedah Membaca seperti suku kata atau fonik.

Ini Langkah yang sangat sangat penting iaitu Ibu ayah mesti memilih Kaedah Membaca yang bersesuaian dengan anak anak

Ibu ayah boleh belikan anak Set Bacalah Anakku jika nak mengajar anak membaca Bahasa Melayu guna Kaedah Fonik. Harga pasaran RM44.90 satu set ada 8 buku

Ibu ayah juga boleh belikan anak Set Buku Adik Bijak jika nak gunakan kaedah Suku Kata atau Fonik dengan Set buku berharga RM35 satu set ada 4 buku

 Ibu ayah juga boleh belikan anak Set Buku ReadEasy jika nak mengajar anak membaca Bahasa Inggeris. Harga pasaran hanya RM49.90

 Ibu ayah juga boleh belikan Set Buku Ibu Ajarku Jawi jika nak mengajar anak membaca Jawi dengan harga pasaran hanya RM37.90 sahaja satu set dan sangat mudah nak ajar anak jawi dengan buku ini

Ibu ayah hebat sekalian perlu Seiringkan proses membaca dengan aktiviti sensori…Contoh Aktiviti Sensori ialah bermain Puzzle kayu dan juga bermain pelbagai Educational Toys yang banyak HQ Mommy Happy sediakan untuk ibu ayah

Ibu ayah, Nak buat Aktiviti membaca..Jangan tergesa-gesa tau…Buat dengan happy dan fun..Umur anak 4-8 tahun belajar membaca itue adalah umur yang standard

Ibu ayah yang supportive dan prihatin dengan perkembangan anak anak, pasti boleh membantu anak anak membaca tepat pada masanya

Kami team Mommy Happy akan sentiasa membantu ibu ayah hebat sekalian mendapatkan produk terbaik bersama dengan Konsultansi daripada pakar pakar bagi membantu ibu ayah mendapatkan yang terbaik untuk anak anak…

Pembelian produk dengan kami melayakkan ibu ayah sekalian mendapat maklumat pendidikan terbaik untuk anak anak kesayangan kita 

Bersempena bulan Ramadhan dan Syawal saya nak bagi best offer tau


 1 Set Flip Card Wow + Buku Aktiviti Suku Kata RM81 ( termasuk poslaju Semenanjung Msia)

🎁Free Membership

(Diskaun member untuk pembelian seterusnya & Program best best Untuk anak anak)

Berikan saya details untuk pengeposan ya 

Nama :
Alamat :
No tel :

Sy reservedkan set ni untuk akak, akak dah payment kita terus post out ya esok 😊

Close Menu