KEINDAHAN ILMU TAJWID

Tajwid adalah lmu yang berkaitan bacaan ataupun cara menyebut lafaz-lafaz di dalam al-Quran. Ia boleh juga merupakan tunggak kepada rangkaian ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Dabt, ilmu rasm dan ilmu Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan ditandakan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Dari segi bahasa tajwid bermaksud mengelokkan dan mencantikkan sesuatu bacaan.Dari segi istilah tajwid bermaksud ilmu yang mengkaji kaedah menuturkan huruf dari makhrajnya(tempat keluar) yang tepat serta memenuhi sifat-sifat huruf dan segala yang berkaitan dengan wakaf, ibtida.

Apabila kita mengelokkan ilmu tajiwd,disitulah kita dapat merasa keindahan apabila membaca al-quran.Ilmu tajwid ini sangat berhubung kait dengan al-quran. Al-Quran adalah hidayah dan petunjuk dalam pelbagai persoalan kehidupan manusia. Ia memberi panduan mengenai dasar asasi dan persoalan dalam setiap bidang kehidupan sebagaimana Allah menugaskan Rasulullah SAW memberi keterangan lengkap dasar berkenaan melalui firman-Nya bermaksud: โ€œDan Kami turunkan kepadamu (wahai Muhammad) al-Quran yang memberi peringatan agar kamu menerangkan kepada manusia apa yang telah diturunkan kepada mereka dan supaya mereka memikirkannya.โ€ (Surah an-Nahl, ayat 44)

Penting atau tidak belajar ilmu tajwid???

Belajar ilmu tajwid ini sangat penting walaupun hukumnya adalah fardhu kifayah,tetapi mengamalkannya dalam pembacaan al-quran adalah fardhu ain yang berarti sesiapa sahaja yang membaca al quran,perlulah dibaca dengan bertajwid.

Sejarah ilmu Tajiwd

Ilmu tajwid bermula sejak al-Quran diturunkan lagi, iaitu sejak dibacakan oleh Malaikat Jibril kepada Rasulullah s.a.w. Rasulullah s.a.w. diperintahkan untuk membaca al-Quran dengan bertajwid dan tartil seperti yang disebut dalam Surah al-Muzammil ayat 4 yang bermaksud โ€œBacalah al-Quran itu dengan tartil (bertajwid)โ€. Selepas turunnya ayat di atas, baginda Rasulullah s.a.w. mengajarkan ayat tersebut kepada para sahabat dengan bacaan yang serupa secara bertajwid juga.

Pada era 2021 ini,sangatlah susah untuk kita mempelajari ilmu tajiwd,tetapi jangan risau ada satu produk yang dapat membantu anak-anak anda dan juga ibu bapa mahir dalam ilmu tajiwd.Memperkenalkann NOTA LENGKAP MUDAHNYA BELAJAR ILMU TAJWID..

APA LAGI JOM DAPATKAN SEKARANG!!!!๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰

Scroll to Top