Bagaimana menjadi ibu bapa paling bahagia?

Bagaimana menjadi ibu bapa paling bahagia?

Assalamualaikum sahabat agen sekalian..insyaallah usahawan berjaya dan bakal LEADER yang hebat

Ada yang bertanya ? apa bestnya join GENG MOMMY HAPPY ni.

Ok baiklah kami nak kongsikan ya

  • Kita semua SATU KELUARGA
  • Kita semua akan saling bantu membantu sesama kita KERANA ALLAH
  • Kita semua akan berniaga bersama sama dengan penuh semangat dan azam untuk buat yang terbaik
  • ALHAMDULILLAH, ALLAH pertemukan kita semua dalam satu perniagaan yang sungguh membahagiakan

TERIMA KASIH YA ALLAH pertemukan kami disini

Untuk membantu kita semua mendapat ilmu yang berkualiti dan bermanfaat untuk pendidikan anak anak kita..

kita nak semua anak anak kita boleh membaca dan menulis, pandai baca Quran, pandai mengira..

maka sudah tentulah anak yang hebat bermula dengan ibu ayah yang hebat seperti kalian

TIPS BAGAIMANA MENJADI IBU BAPA PALING BAHAGIA

TIPS 1 : Perbaiki Niat kita

  • Niat untuk beribadah kepada Allah
  • Setiap pagi perbaharui niat kita – hari ini aku berkhidmat untuk suami, anak-anak dan ummah kerana Allah
  • Niat yang baik akan meluruskan hati dan pandangan kita
  • Dengan berniat kita akan lebih focus
  • Jom kita sentiasa perbaharui niat kita

Tips 2 : Iktiraf perasaan kita

  • Marah, kecewa, sedih – ini normal
  • Iktiraf perasaan itu – hari ini aku sedih sebab aku penat
  • Dari iktiraf kita usaha untuk urus perasaan itu – aku kena minta tolong
  • Bila kita iktiraf perasaan kita, kita tahu tindakan seterusnya.
  • Kita akan lebih fokus dan tidak emosi
  • Kita tahu bagaimana nak urus perasaan itu
  • Kita marah? Its ok. Manage it professionally

TIPS 3 : Susun Jadual Tugasan Setiap Hari

  • Sebelum tidur misalnya tulis dulu apa tugasan esok
  • Susun ikut keperluan – penting dan segera, penting tapi tidak segera, kurang penting dan seterusnya
  • Susun jadual – hidup lebih teratur dan lebih fokus
  • Contoh: Esok fokus lipat kain 4 bakul – sebelum tidur dah siapkan barang masak esok sebab nak fokus lipat kain – tetapkan masa
  • Jadual esok apa ya. Jom catat di diari atau notes di handphone.
  • Jom jadi ibu yang tenang menguruskan keluarga. InshaAllah 

TIPS 4 : Agih tugas

  • Kita manusia biasa
  • Kita tak dapat nak siapkan tugas yang terlalu banyak dalam satu masa.
  • Tugas yang terlalu banyak akan membebankan dan memberi tekanan
  • Agihkan tugas kita – mungkin bahagi tugas kepada anak dan suami. Setiap Rabu basuh baju di dobi   contohnya. Hari Jumaat masak simple sahaja.
  • Agihan tugas akan menjadikan hidup kita lebih teratur. Kita akan kekal fokus dan tenang inshaAllah.
  • Jom kita jadi ibu yang cool

TIPS 5: Kongsi Cerita

  • Kongsi cerita boleh juga boleh melegakan kita
  • Kongsi lah cerita tentang penat, sedih malah bahagia kita kepada suami, anak-anak atau sesiapa yang dipercayai.
  • Jika kongsi cerita duka – jaga aib diri dan keluarga
  • Jom kita tenang-tenang ya

TIPS 6 : Pilih Hobi

  • Hobi dapat bantu kita release stress
  • Pilih hobi dan lakukannya untuk menggembirakan kita
  • Hobi dapat divert perasaan yang sedih, duka, kecewa
  • Contoh: memasak, fotografi, melukis
  • Jom kenali hobi kita

TIPS 7 : Me time

  • Carilah masa untuk ‘me time’ untuk melapangkan fikiran, mengurangkan stress, mengawal emosi, mencari idea, menaikkan semangat dan merehatkan diri.
  • Contoh ‘me time’ : pergi spa/saloon, shopping, solat lebih lama pun adalah ‘me time’, jalan seorang diri dan lain-lain
  • Minta izin suami dan kongsi kenapa anda perlu ‘me time’ dan mengapa ia sangat penting
  • bulan ni dah pernah ‘me time’ tak?
  • Sayangi dirimu

TIPS 8: Dekatkan Diri kepada Allah

  • Sebanyak mana pun usaha yang kita lakukan untuk mmebahagiakan diri, Allah jualah yang berkuasa memberi bahagia itu.
  • Allah boleh beri bahagia dan Allah juga boleh beri duka.
  • Sentiasa fokus dalam ibadah, banyakkan solat sunat, puasa sunat, zikir
  • Manfaatkan hari Jumaat sebagai hari yang paling utama – baca AlKahfi dan perbanyakkan berdoa. Doa mustajab – selepas Asar Hari Jumaat
  • Allah Sayang Saya

KOLEKSI SOAL JAWAB

Soalan

Saya nak tanya satu soalan
Ada tak doa supaya anak kita mendengar kata kita??


Jawapan

Zikir Ya Latiff amalkan 129x dan diikuti doa Allahulatifubi ‘ibadihi yaghfurlimaiyyasha’ wahuwal qawiyul aziz.

Soalan

Boleh ke kite  rotan  anak kalau mereka xnak.dgr ckap n liat . cth nk suruh buat hw atau pergi mandi.. kadang di ejek kite plk.

umur anak 8 6 4 dan 2 thn..

kdg2 sy hilang kawalan jugak..

yg 8 n 6thn la sy kdg2 lg menguji kesabaran tu.

sbb sy dgr kalao di rotan akan bertambah degil.. mohon advise. Tq

Jawapan

Rotan ni sangat subjektif puan.

Saya tak kata boleh atau tidak boleh. Itu di atas pertimbangan puan sebagai ibu. Tapi suka untuk saya membawa tentang hadith berkenaan solat.

Nabi kata kita kena galakkan anak kita solat pada umur 7 tahun dan boleh pukul pada umur 10 tahun.

Tapi ada tak mana-mana hadith kita jumpa Nabi pukul anak atau cucu baginda. Saya rasa tak ada. Tapi banyak cerita tentang Nabi sangat ihsan kepada cucu baginda dan anak kecil.

Dalam hadith solat tu Nabi bagi panduan boleh pukul tp sebab apa? Sebab solat. Tapi bila? Umur 10 tahun ke atas.

Bukan sebab tumpah air. Bukan sebab gaduh dengan adik. Bukan sebab tak pandai baca.

Allahu akbar… Sangat dalam hadith ini. Saya pun sangat terkesan.

Soalan

Kalau rotan kerana membuat sesuatu membahayakan org lain dan diri sendiri? Perlakuan berulang setelah nasihat dan amaran ok tak?

Jawapan

Seperti yang saya katakan ia atas pertimbangan ibu bapa sendiri. Tiada ketetapan khusus.

Cuma saya bg panduan tentang hadith solat tadi.

Namun jika ibu bapa mengambil pendekatan rotan, saya sarankan agar ia dilakukan setelah beberapa prosedur dan dinyatakan dengan jelas. Tidak dilakukan dengan emosi kerana takut ianya tidak mendatangkan kesan yang baik.

KESIMPULAN

  • Pada kesimpulannya untuk menjadi ibu bapa yang bahagia  kita perlu lah perbetulkan niat pada permulaannya. Ibu bapa niatkan semua yang kita lakukan di dunia ni untuk anak-anak kita dan orang-orang di sekeliling kita hanya kerana  Allah.

  • Oleh itu, jika kita melakukan segala perkara kerana Allah inshaallah kita tidak akan terlalu kecewa  dan sedih bila kita tak dapat tunaikan tugasan kita dengan sempurna berbanding kita lakukan hanya kerana manusia kerana Allah akan melihat sekecil-kecil amalan kita di dunia ni.

  • Di samping itu, untuk menjadi Ibu bapa yang bahagia kita perlu bijak mengatasi semua masalah yang datang agar dapat mengawal emosi dengan baik untuk orang di sekeliling kita. Kerana persekitaran positif inshallah akan membantu kita agar dapat menjadi ibu bapa yang bahagia kelak.
Close Menu