Pilihan Permainan untuk anak autisme

Apakah Autisme?

Autisme adalah masalah neurologi atau masalah psikologi atau kita panggil juga masalah perkembangan otak seseorang. Masalah perkembangan otak ini menyebabkan seseorang itu ada masalah dalam berkomunikasi dan bersosial serta mengalami masalah dalam pelajaran. Autisme bersifat spektrum dimana setiap anak-anak autisme akan memberikan ciri-ciri yang berlainan dan perkembangan yang berbeza-beza.

Autisme pada kanak-kanak boleh dikenal pasti seawal usia 1 tahun 10 bulan dimana pada usia ini anak sepatutnya sudah mencapai beberapa peringkat perkembangan otak seperti bercakap dan bermain. Ibu bapa perlu lebih prihatin terhadap anak masing-masing bagi membolehkan anak-anak ini di bantu seawal mungkin supaya mereka mampu mengatasi masalah autisme pada diri mereka.

Tanda awal autisme kita boleh lihat dalam dua aspek; perkembangan komunikasi dan sosial.

Perkembangan komunikasi:

 1. Lambat bercakap. Kita sedia maklum bukan semua anak yang lambat bercakap ini adalah autisme namun ibu bapa perlu mengambil langkah awal jika anak langsung tidak dapat menyebut apa-apa perkataan setelah usia 1 tahun 10 bulan. Hal ini kerana ia adalah tanda awal kepada autisme.
 2. Cakap berulang-ulang. Anak autisme seringkali akan mengulangi perkataan mereka beberapa kali. Hal ini tidak normal. Sekiranya anak anda ada ciri-ciri ini, segera bawa berjumpa doktor.
 3. Tidak responsif. Kanak-kanak normal akan respon sekiranya kita memanggil nama mereka sama ada menjawab dengan perkataan ataupon perbuatan seperti memalingkan muka. Namun anak autisme tiada langsung tindak balas apabila kita memanggil mereka.

Perkembangan sosial:

 1. Sukar meniru perbuatan. Contohnya, jika kita ajar mereka untuk menepuk tangan, mereka sangat sukar untuk mengikuti perbuatan kita. Ini tidak normal kerana kanak-kanak normal biasanya akan meniru perbuatan kita seperti menepuk tangan, menari dan sebagainya.
 2. Kurang atau tiada ‘eye-contact’. Antara tanda paling ketara yang ada pada anak autisme adalah kurangnya ‘eye-contact’ daripada mereka Ketika mereka bercakap dengan kita. Mata mereka akan melilau ke tempat lain dan tidak fokus kepada kita.
 3. Kurang atau sukar untuk berinteraksi atau bermain dengan orang lain. Anak autisme lebih suka bermain sendirian dan tidak pandai untuk bermain dengan kanak-kanak yang lain. Mereka seolah-olah berada di dalam dunia mereka sendiri.
 4. Menunjukkan perbuatan berulang-ulang. Maksudnya disini adalah anak autisme cenderung untuk melompat berulang kali atau menepuk tangan berulang kali malah ada juga yang menghantukkan kepala mereka berulang kali. Jika anak anda ada perlakuan seperti ini, eloklah segera bawa mereka berjumpa doktor.
 5. Mengulang semula apa yang mereka dengar. Contohnya apabila kita tanya mereka, siapa nama kamu? Daripada menjawab nama mereka, mereka ulang semula soalan yang diajukan. Begitu juga jika mereka menonton kartun atau video, kita dengar macam mereka tengah bercerita tetapi sebenarnya mereka hanyalah mengulang semula dialog-dialog yang mereka dengar di dalam video tersebut.
 6. Terlalu sensitif atau tidak sensitif langsung terutama terhadap bunyi. Ada anak autisme yang sangat sensitif terhadap bunyi sehingga tidak boleh mendengar bunyi bising langsung namun ada juga anak autisme yang tidak sensitif langsung terhadap bunyi atau bahaya.
Sebenarnya, bermain merupakan salah satu bentuk terapi yang digunakan oleh pakar tertentu untuk berinteraksi dengan kanak-kanak serta membantu mereka meluahkan perasaan dan emosi.

Terapi ini juga digunakan dalam program intervensi yang berkesan seperti intervensi awal, terapi pertuturan, terapi pengurusan ibu bapa, intervensi keluarga kepada kanak-kanak yang mengalami rangkaian gangguan tingkah laku dan fizikal yang meluas seperti gangguan bahasa, gangguan kelakuan, Gangguan Hiperaktiviti dan Kurang Daya Tumpuan (ADHD), autisme dan serebral palsi.

Pelbagai bahan mainan (seperti barang permainan, bahan seni) dan kaedah mainan digunakan dalam terapi bermain yang disediakan dan dipandu oleh ahli profesional terlatih. Di rumah, ibubapa digalakkan untuk menggunakan permainan sebagai medium membina perhubungan ibubapa-anak positif, dan menyokong anak dalam perkembangan penggunaan kosa kata dan kemahiran komunikasi, sosial dan penyelesaian masalah.

Autisme – Kanak-kanak autistik mempunyai kesukaran berinteraksi dengan kanak-kanak lain secara biasa. Mereka lebih gemar bermain sendiri, menjadi obses dengan objek dan berada dalam dunia sendiri. Mereka juga kurang berkemampuan membaca ekspresi emosi dan isyarat sosial, menyebabkan perkembangan komunikasi-sosial mereka terjejas.

Permainan yang menumpukan pada minat kanak-kanak serta menggalakkan interaksi boleh membantu memperbaiki kemahiran komunikasi dan antara peribadi mereka.

Contoh contoh Permainan
untuk anak autisme

Banyak anak-anak autisme suka bermain dengan trampolin. Anak-anak autisme ini memiliki ketidakseimbangan sistem sensorik. Semasa bermain di atas trampolin mereka akan belajar merasakan berbagai posisi tubuh dan respon tubuh. Selain itu, melompat dan menyeimbangkan tubuh pada trampolin membantu anak mengintegrasikan berbagai sistem tubuh.

Teka-teki jigsaw membantu membangun tingkat kepercayaan diri anak-anak autisme.

Bermain dan menyusun puzzle juga bisa meningkatkan konsentrasi serta kesabaran anak

Blok mainan tersedia dalam berbagai warna, bentuk, dan ukuran. Blok mainan relatif ini kuat, tidak mudah jatuh, dan membantu membangun kepercayaan diri anak-anak autis. Mainan ini juga berguna untuk menggali keterampilan kreatif mereka.

Busy book membantu mengaktifkan keterampilan anak anda melalui potongan-potongan kecil mainan serangga kecil @ kartun flash dalam buku ini. Namun, mainan ini tidak dianjurkan untuk anak yang masih bayi kerana mereka mungkin akan memasukkan potongan-potongan kecil dari mainan ke mulut. Busy Book ini juga dapat membantu meningkatkan konsentrasi anak-anak autisme.

Berikan anak autisme satu set buku bersiri yang berisi gambar-gambar berwarna mengenai fakta-fakta haiwan, kenderaan, atau tanaman. Buku-buku ini boleh membuatkan anak anda terlibat dan tertarik untuk mempelajarinya. Selain itu, buku bergambar juga efektif sebagai saranan belajar membaca bagi anak autisme

Teng Teng ini menjadi permainan yang bagus untuk meningkatkan keterampilan pengorganisasian, keterampilan motorik, serta keseimbangan anak. 

Bermain dengan TENG TENG ini dapat membantu anak belajar tertumpu pada satu kaki dan melompat dengan dua kaki.

Tips : Bagaimana mengajar anak mild autism membaca?

Jawapan Puan Ashikin Hashim :

 1. Pastikan anak mendapat terapi daripada occupational terapis.
 2. Terapi amat penting bagi anak yang mengalami autism kerana ada 7 sensori anak iaitu – bau, sentuhan, penglihatan, vestibular, propriocetion, pendengaran dan rasa perlu diberikan rangsangan yang sebaiknya kepada anak.
 3. Dalam masa yang sama anak boleh diberikan pendedahan di dalam proses membaca mengikut keperluan dan kondisinya.
 4. Saya suka menyarankan kepada ibu bapa supaya membuat aktiviti membaca seiring dengan aktiviti sensori. Contohnya lompat sambil menyebut suku kata/fonik
Scroll to Top